Puhelinliittymä – kuinka valitset parhaan liittymän


Puhelinliittymän valitseminen vaikuttaa monelle monimutkaiselta asialta. Liittymiä tarjoavat useat eri operaattorit, ja puhelinliittymiä mainostetaan toinen toistaan erikoisemmilla mainoslauseilla. Moni ihminen ymmärtää puhelinlliittymien perusominaisuudet ja termit, kuten nettiliittymä, 3G, 4G, rajaton netti, puhepaketti ja tekstiviestipaketti. Kuitenkin heti kun aletaan puhumaan monimutkaisemmista asioista, kuten datapaketin koosta tai internetin nopeudesta megabitteinä, menee monella ostajalla sormi suuhun ja ostetaan varmuuden vuoksi juuri sitä mitä operaattori haluaa myydä, vaikka pienellä taustatyöllä sopivalla puhelinliittymällä voi vähentää kymppejä vuodessa, perheessä sopivilla liittymillä voidaan säästää jopa satasia vuodessa. Puhelinliittymä onkin monesti yksi suurimpia kiinteitä kuukausikuluja esimerkiksi lapsen kuukausikuluissa, ja omaan käyttöön halvimman puhelinliittymän kilpailuttaminen on erittäin fiksua.

Nopeasti lähes kaikille sopiva puhelinliittymä?

Jos kaipaat nopeasti markkinoiden parasta hintalaatusuhdetta tarjoavaa puhelinliittymää, alapuolelta löydät Elisan, Dna:n ja Moi mobiilin parhaan hintalaatusuhteen tarjoavat puhelinliittymät. Erityisesti suosittelemme Moi mobiilin liittymää, luonnollisesti erittäin halvan kuukausihinnan takia, ja omien kokemuksiemme mukaan 4 gigatavua dataa riittää suurelle osalle nettikäyttäjiä mainiosti.

DNA Äly 21M
kuukaudessa
13.90€
Kaikkeen peruskättöön
Dna halvin puhelinliittymä
Rajaton netti
Halvat puhelut ja tekstiviestit
Ei piilokuluja
Ei määräaikaisuutta
Tutustu liittymään
MOI Mobiili
kuukaudessa
6€
Halpa kevyempään kättöön
Moi halvin liittymä
4G netti
Hyvä laajennettavuus
Kevyeen käyttöön
Ei määräaikaisuutta eikä piilokuluja
Lue lisää!
DNA Mini Data
kuukaudessa
4.90€
Hyvin kevyeen käyttöön
Dna halvin puhelinliittymä
Esimerkiksi lapsen ensiliittymäksi
Halvat puhelut ja viestit
Sisältää rajattoman netin (3G)
Ei piilokuluja eikä määräaikaisuutta!
Tutustu liittymään

Paras puhelinliittymä 2018

Parhaan puhelinliittymän metsästäminen saattaa olla joskus työlästä puuhaa. Sen lisäksi että operaattoreiden mainosten perusteella pitäisi osata valita itselleen sopivinta liittymää, voi pelkästään omien tarpeiden tietäminen puhelinliittymää valittaessa olla hankalaa. Tarvitsenko oikeasti rajatonta dataa, riittäisikö minulle 3G liittymä vai tarvitsenko 4G nopeuksia, puhepaketit vai minuuttihinta… mietittävää on valtavasti. Tämän takia sopivan puhelinliittymän valitseminen kannattaakin aloittaa tarkastelemalla nykyistä puhelinliittymää ja verrata sitä omaan käyttöön. Jos sinulla on ollut esimerkiksi data- puhe- tai viestipaketteja, tarkista kuinka suuren osuuden pakettien maksimimääristä olet käyttänyt. Monesti kuluttajat maksavat huomattavia summia ylimääräistä operaattoreille pelkästään liian suurien data ja puhe-/viestipakettien takia.

Kun valitset sinulle parasta liittymää, aloita käymällä läpi nämä kohdat:

  1. Minuutti / kpl hinnoitellut puhelut ja viestit vai puhe-/viestipaketit. Nykypäivänä viestittely ja puhuminen ovat siirtyneet entistä enemmän nettiin, jos pystyt hoitamaan puhumisen ja viestittelyn pääasiassa internetin välityksellä esimerkiksi WhatsApilla tai et muuten puhu paljoa tai lähetä viestejä, valitse määrähinnoitellut puheminuutit ja viestit. Yleensä minuutti ja kappale hinta on noin 7 senttiä. Muussa tapauksessa valitse itselle sopiva paketti puhetta ja minuutteja.
  2. Tarvitsetko 4G liittymän vai riittäisikö sinulle mahdollisesti 3G netti? Jos käytät puhelimen nettiä pääasiassa Facebookin ja uutisten selaamiseen sekä viestittelyyn, riittää sinulle 3G netti. Jos sen sijaan katsot paljon videoita esimerkiksi YouTubesta tai Netflixistä tai pelaat mobiilipelejä verkossa, suosittelemme 4G yhteyttä.
  3. Rajaton nettiliittymä vai datakatollinen puhelinliittymä. Moni saattaa ajatella että rajaton netti puhelinliittymässä on pakollinen jotta mitään vahinkolaskuja ei pääse syntymään ja tästä syystä rajattomia liittymiä ostetaan huomattavasti enemmän kuin todellisuudessa on tarve. Monelle riittää esimerkiksi Moi mobiilin 6€ liittymän 4 gigatavua dataa. Jos kuitenkin kulutat mobiiliverkossa paljon esimerkiksi videomateriaalia, on rajaton liittymä suositeltava hankinta.

Puhelinliittymien huikea kehitys ja sekamelska

Puhelinliittymät ovat kehittyneet viimeisen 10 vuoden aikana HURJAA vauhtia. Aikaisemmin puhuttiin ainoastaan puheminuuteista, ehkä tekstiviesteistä ja kovimmilla liittymäkäyttäjillä saattoi olla rajattomat puhe- ja viestipaketit. Nykypäivänä puhelimien ja sovellusten käyttäminen on siirtynyt entistä enemmän internetin välityksellä toimivaksi, eikä puhe- tai tekstiviestipaketteja monessakaan tilanteessa enää tarvita. Jos olet miettinyt nettiliittymän hankkimista, kannattaa valita joku alta löytyvistä rajattomista nettiliittymistä, tai tarkistaa muut kilpailutetut rajattomalla netillä varustetut puhelinliittymät. Vaikka sovellukset kuten WhatsApp ja Facetime vievät perinteisten puheluiden ja viestien merkitystä kokoajan kasvavassa määrin, saattaa monelle puhelut ja viestit olla edelleen tärkein ominaisuus puhelinliittymässä. Lähes kaikki operaattorit tarjoavatkin puhelut ja viestit joko edullisella kappalehinnalla tai pakettihinnalla, kannattaa kuitenkiin tarkkaan miettiä omaa käyttöä ja laskea että tulisiko kertahinnoitellut minuutit halvemmiksi kuin paketit.