Sopivin puhelinliittymä opiskelijalle – hurjat säästöt vuodessa

Puhelinliittymä on monelle opiskelijalle yksi suurimmista kuukausittaisista pakollisista kuluista. Tästä huolimatta harva jaksaa kilpailuittaa puhelinliittymäänsä tai selvittää maksaako liittymästään liikaa. Tämän sivun tarkoituksena on tarjota ajantasainen tieto parhaan hinta-laatusuhteen tarjoavista liittymistä opiskelijoille. Useilla operaattoreilla on omia liittymiä suunnattuna suoraan opiskelijoille ja alle 25-vuotiaille, mutta näiden liittymien lisäksi markkinoilta löytyy muutamia huomattavasti huokuttelevampia liittymiä. Alla tämän hetken suosituimmat ja edullisimmat liittymät opiskelijoille.

Moi Mobiili 6€ liittyma

Moi Mobiili 6€ liittyma

Hinta 6€/kk. Sisältää 4Gt/kk 4G dataa (riittää useimmalle suomalaiselle). Ei määräaikaisuutta. Ei avausmaksua.
DNA Nopea 4G Jämpti

DNA Nopea 4G Jämpti

Hinta 25,90€/kk + avausmaksu 3,90€. Ei määräaikaa. 4G netti rajattomalla datalla.

Monesti opiskelijan ensimmäistä omaa puhelinliittymää hankkiessa valintaa säätelee kiire. Puhelimeen pitäisi saada heti uusi liittymä, jotta kaikki tarvittavat toiminnot saadaan nopeasti käyttöön ja yhteydenpito kavereihin ei pääse katkeamaan. Toisena kriteerinä nopean saatavuuden jälkeen tulee yleensä hinta, ja eri liittymät voivatkin olla hinnoittelultaan melko kaukana toisistaan. Kustannusten lisäksi muitakin ominaisuuksia on syytä ottaa huomioon ja opiskelijan kannattaisi valita sellainen liittymä, joka täyttää tarpeet ja toiveet, muttei kuitenkaan sisällä liikaa ylimääräistä, mikä saattaisi aiheuttaa turhia kustannuksia. Valitse maltilla ja ota huomioon se, missä ja mihin puhelinta käytät ja jaatko mahdollisesti puhelimestasi nettiä myös muiden käyttöön. Mitä useampiin laitteisiin ja toimintoihin mobiilinettiä käytetään, sitä enemmän nopeutta ja kapasiteettia liittymältäkin vaaditaan.

Millaisen liittymän opiskelija tarvitsee?

Nykypäivänä nopea netti on käytännössä välttämättömyys opiskelijalle. Nettiä käytetään paljon sekä koulussa, että vapaa-ajalla. Vaikka netti onkin monelle opiskelijalle tärkein asia puhelinliittymässä, voi datapaketin koosta tai netin nopeudesta karsimalla säästämään huomattavia summia puhelinliittymässä. Esimerkiksi allerkirjoittanut on pärjännyt Moi Mobiilin 6€ liittymällä erinomaisesti yliopisto-opiskeluista ja vapaa-ajasta. Vaikka liittymä sisältää vain 4Gt dataa, riittää tämä melko helposti koko kuukaudelle jos käytettävissä on wifi verkko kotona ja yliopistolla. Moni vastaava liittymä maksaa helposti n. 20€/kk, joten lähes 15€ kuukausisäästö on melko helppo saavuttaa. Nettiliittymistä voit lukea lisää tietoa täältä.

Aina kun hankitaan jotain uutta, olipa se sitten tavaraa tai palvelua, kannattaa lähteä liikkeelle tarpeesta ja miettiä onko hankinta pakollinen, pitkäikäinen ja kuinka hyvin se vastaa todelliseen tarpeeseen. Puhelinliittymän kohdalla selvää on se, että se on jokaiselle opiskelijalle lähes pakollinen, tuskin kukaan enää pärjää täysin ilman puhelinta. Seuraavaksi kannattaa kartoittaa käyttöaste. Opiskelijat eivät välttämättä enää puhu puhelimessa yhtä paljoa kuin vielä muutamia vuosia sitten. Toki puhelinta tarvitaan silti edelleen myös puhumiseen, mutta erilaiset netin kautta toimivat viestisovellukset ja videopuhelupalvelut vetoavat etenkin nuoriin helppoudellaan ja innovatiivisuudellaan. Perinteisessä muodossa puhelinta tarvitaan edelleen erilaisissa virastoissa asiointiin ja usein myös yhteydenpitoon vanhempien tai muiden kauempana opiskelupaikasta asuvien sukulaisten kanssa.

Myös perinteiset tekstiviestit ovat menettäneet asemaansa muiden kommunikaatiomuotojen vallatessa alaa. Tästä syystä opiskelijan kannattaakin miettiä, tarvitseeko paljon minuutteja sisältävää puhepakettia tai kannattaako tekstiviesteistä maksaa erikseen. Puhelinoperaattorit ovat kuitenkin huomanneet tämän netin suuntaan liikkuvan trendin ja sen, ettei puheluiden ja tekstiviestien hinnoilla kilpailla enää etenkään nuorison ostohalukkuudesta. Useat puhelinliittymät sisältävätkin jo valmiiksi rajattoman määrän puheluita ja tekstiviestejä. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, miten puhelut ja tekstiviestit on liittymätarjouksessa hinnoiteltu ja miettiä, miten paljon niitä oikeasti tulee käytettyä. Se, missä eri liittymien ja myös saman operaattorin eri pakettien välillä on nykyään eniten eroa, on nettiyhteys. Nettiä käytetään jatkuvasti niin kommunikointiin kuin tiedon etsintäänkin, ja harva enää tulee toimeen ilman jatkuvasti mukana kulkevaa nettiyhteyttä. Sieltä tarkistetaan niin julkisen liikenteen aikataulut kuin tulevien kurssien ohjelmat ja tarvittavat oppimateriaalitkin.

Mitä ottaa huomioon opiskelijaliittymää valittaessa?

Vaikka puhelinliittymääkin tarvitaan edelleen, suurempi kysymys on kuitenkin nettiyhteyden ominaisuuksien valinta. Jälleen kannattaa lähteä siitä, miten paljon nettiä tulee käytettyä. Tuleeko enimmäkseen käytettyä oppilaitoksen tai asuntolan langatonta nettiä vai tarvitaanko mobiilinettiä vapaa-ajan käytön lisäksi myös opiskeluun? Paras nettiliittymä opiskelijalle on sellainen, jossa ei tule maksettua turhasta, mutta joka toimii moitteettomasti silloin, kun sitä tarvitaan. Tärkeintä on, että netti toimii tarpeeksi nopeasti. Etenkin jos opiskelija käyttää paljon dataa, kannattaa hankkia liittymä, joka siirtää sitä tarpeeksi nopeasti. Suurten tiedostojen, kuten videoiden, lataaminen saattaa viedä turhan paljon aikaa ja hermoja liian hitaalla nettiyhteydellä.

Vaikka opiskelija käyttäisikin suurimmaksi osaksi pelkkää mobiiliyhteyttä, ei sen silti tarvitse olla välttämättä huippunopea. Se, miten nopean nettiyhteyden opiskelija tarvitsee, riippuu siitä, kuinka monella laitteella nettiä käytetään samanaikaisesti ja miten suuria tiedostoja siirrellään. Opiskeluun riittää tavallisesti hieman hitaampikin yhteys, kun taas usein vapaa-ajan tarkoituksiin saatetaan tarvita hieman nopeampaa liittymää. Suurin osa elokuvista, sarjoista ja urheilusta katsotaan nykyään erilaisten striimauspalveluiden kautta. Viihdenautintokaan ei yksinään vaadi mahdottoman nopeaa yhteyttä, sillä yleensä 6 Mb/s:n nopeus riittää vaikka elokuvan katseluun. Kannattaa muistaa, että nettiä tarvitaan usein päällekkäin eri toimintoihin, jolloin myös nopeutta tarvitaan enemmän. Jos samanaikaisesti kuunnellaan musiikkia, pelataan, ladataan tiedostoja ja käytetään älylaitteita, saattaa opiskelijallakin olla tarvetta hieman nopeammalle yhteydelle. Yleensä kuitenkin 50–100 Mb/s on jo enemmän kuin riittävä lähes mihin tahansa tarpeeseen.

Kuinka säästää rahaa opiskelijan puhelinliittymässä?

Millainen puhelinliittymä opiskelijalle riittää? Hieman edullisemman vaihtoehdon voi valita silloin, kun puhelinta käytetään vain perustoimintojen käyttämiseen sekä kevyeen nettisurffailuun. Useimpien opiskelijoiden on mahdollista hoitaa opintoihinsa liittyvät työt koulun tai opiston nettiliittymää käyttämällä, jolloin omaan käyttöön saattaa riittää edullisempi vaihtoehto. Jos opiskelija asuu kotona ja käyttää kodin nettiä vapaa-ajallaan, puhelinliittymässä voi hyvällä mielin säästää hieman rahaa. Tällöinhän puheluiden ja tekstiviestien lisäksi puhelinta käytetään vain kodin tai koulun ulkopuolella tarvittavaan nettikäyttöön. Joillain operaattoreilla on tarjolla myös puhelinliittymän opiskelija-alennus tai yleisemmin kaikkia nuoria koskeva puhelinliittymätarjous. Esimerkiksi Telia tarjoaa kaikille alle 28-vuotiaille tarjoushintaista puhelinliittymää, johon voit valita tarpeesi mukaan erilaisia ominaisuuksia.

Paras puhelinliittymä opiskelijalle

Juuri itsellesi sopivimman liittymän löydät, kun teet hieman taustatyötä ja vertailet eri liittymien ominaisuuksia ja hintoja keskenään. Mieti, missä ja milloin liittymää käytät ja ota myös huomioon se, tuletko puhumisen ja tekstiviestien lisäksi käyttämään puhelimesi liittymällä myös useita nettiä tarvitsevia ohjelmia ja laitteita. Jaatko mahdollisesti liittymääsi myös vaikka kämppäkavereidesi tai tyttö- tai poikaystäväsi käyttöön? Nettiliittymää vertaillessa pitää muistaa, että ilmoitetut nopeudet ovat yleensä maksiminopeuksia ja todellinen nopeus saattaa vaihdella melko paljonkin. Tästä syystä kannattaakin valita hieman nopeampi yhteys.

1.

Halvin rajaton nettiliittymä

Hinta koostuu 4G-simmin perushinnasta 6€/kk + rajattomasta datapaketista 12€/kk. Yhteensä 18€/kk. Ei määräaikaisuutta. Ei avausmaksua.

2.

Erinomainen hinta-laatusuhde

Hinta 29,90€/kk + avausmaksu 4,90€. Ei määräaikaisuutta.

3.

300 Mbit/s 4G netti rajattomalla datalla

Hinta 31,90€/kk + avausmaksu 3,90€. Ei määräaikaa.

4.

DNA:n suosituin liittymä

Hinta 28,90€/kk + avausmaksu 3,90€. Tarjous voimassa ensimmäiset 12kk. Ei määräaikaisuutta.

Halvin puhelinliittymä opiskelijalle taitaa tällä hetkellä olla Moi-operaattorin tarjoama, jonka saat halvimmillaan vain muutamalla eurolla kuukaudessa. Kannattaa kuitenkin vertailla eri operaattoreiden tarjouksia, sillä aina kaikkein halvin ei täytä kaikkia omia vaatimuksia. Edullisin puhelinliittymä tarjous opiskelijalle saattaakin lisämaksujen vuoksi tulla jotain toista operaattoria kalliimmaksi. Tutustu myös eri liittymien ehtoihin. Pitääkö tarjousliittymään sitoutua pitkäksi aikaa? Opiskelijan elämä on muutoksia pullollaan, joten saattaa olla hankalaa nähdä vielä kovinkaan pitkälle tulevaisuuteen.