Puhelinliittym√§ opiskelijalle ‚Äď hurjat s√§√§st√∂t vuodessa

Puhelinliittymä on monelle opiskelijalle yksi suurimmista kuukausittaisista pakollisista kuluista. Tästä huolimatta harva jaksaa kilpailuttaa puhelinliittymäänsä tai selvittää maksaako liittymästään liikaa. Tämän sivun tarkoituksena on tarjota ajantasainen tieto parhaan hinta-laatusuhteen tarjoavista liittymistä opiskelijoille. Useilla operaattoreilla on omia liittymiä suunnattuna suoraan opiskelijoille ja alle 25-vuotiaille, mutta näiden liittymien lisäksi markkinoilta löytyy muutamia huomattavasti huokuttelevampia liittymiä. Alla tämän hetken suosituimmat ja edullisimmat liittymät opiskelijoille.

Moi Mobiili Potti – Edullinen Kestosuosikki

Moi Mobiili Potti – Edullinen Kestosuosikki

Hinta 12‚ā¨/kk. Sis√§lt√§√§ 6Gt/kk dataa (riitt√§√§ useimmalle suomalaiselle). Ei m√§√§r√§aikaisuutta. Ei avausmaksua.
DNA Jämpti 5M

DNA Jämpti 5M

Hinta 15,90‚ā¨/kk + avausmaksu 6,90‚ā¨. Ei m√§√§r√§aikaisuutta.

Monesti opiskelijan ensimmäistä omaa puhelinliittymää hankkiessa valintaa säätelee kiire. Puhelimeen pitäisi saada heti uusi liittymä, jotta kaikki tarvittavat toiminnot saadaan nopeasti käyttöön ja yhteydenpito kavereihin ei pääse katkeamaan.

Toisena kriteerinä nopean saatavuuden jälkeen tulee yleensä hinta, ja eri liittymät voivatkin olla hinnoittelultaan melko kaukana toisistaan. Kustannusten lisäksi muitakin ominaisuuksia on syytä ottaa huomioon ja opiskelijan kannattaisi valita sellainen liittymä, joka täyttää tarpeet ja toiveet, muttei kuitenkaan sisällä liikaa ylimääräistä, mikä saattaisi aiheuttaa turhia kustannuksia.

Valitse maltilla ja ota huomioon se, missä ja mihin puhelinta käytät ja jaatko mahdollisesti puhelimestasi nettiä myös muiden käyttöön. Mitä useampiin laitteisiin ja toimintoihin mobiilinettiä käytetään, sitä enemmän nopeutta ja kapasiteettia liittymältäkin vaaditaan.

Millaisen liittymän opiskelija tarvitsee?

Nykyp√§iv√§n√§ nopea netti on k√§yt√§nn√∂ss√§ v√§ltt√§m√§tt√∂myys opiskelijalle. Netti√§ k√§ytet√§√§n paljon sek√§ koulussa, ett√§ vapaa-ajalla. Vaikka netti onkin monelle opiskelijalle t√§rkein asia puhelinliittym√§ss√§, voi datapaketin koosta tai netin nopeudesta karsimalla s√§√§st√§m√§√§n huomattavia summia puhelinliittym√§ss√§. Esimerkiksi allekirjoittanut on p√§rj√§nnyt Moi Mobiilin 12‚ā¨ liittym√§ll√§ erinomaisesti yliopisto-opiskeluista ja vapaa-ajasta.

Vaikka liittym√§ sis√§lt√§√§ vain 6Gt dataa, riitt√§√§ t√§m√§ melko helposti koko kuukaudelle jos k√§ytett√§viss√§ on wifi verkko kotona ja yliopistolla. Moni vastaava liittym√§ maksaa helposti n. 30‚ā¨/kk, joten l√§hes 18‚ā¨ kuukausis√§√§st√∂ on melko helppo saavuttaa. Nettiliittymist√§ voit lukea lis√§√§ tietoa t√§√§lt√§.

Aina kun hankitaan jotain uutta, olipa se sitten tavaraa tai palvelua, kannattaa lähteä liikkeelle tarpeesta ja miettiä onko hankinta pakollinen, pitkäikäinen ja kuinka hyvin se vastaa todelliseen tarpeeseen. Puhelinliittymän kohdalla selvää on se, että se on jokaiselle opiskelijalle lähes pakollinen, tuskin kukaan enää pärjää täysin ilman puhelinta. Seuraavaksi kannattaa kartoittaa käyttöaste.

Opiskelijat eivät välttämättä enää puhu puhelimessa yhtä paljoa kuin vielä muutamia vuosia sitten. Toki puhelinta tarvitaan silti edelleen myös puhumiseen, mutta erilaiset netin kautta toimivat viestisovellukset ja videopuhelupalvelut vetoavat etenkin nuoriin helppoudellaan ja innovatiivisuudellaan. Perinteisessä muodossa puhelinta tarvitaan edelleen erilaisissa virastoissa asiointiin ja usein myös yhteydenpitoon vanhempien tai muiden kauempana opiskelupaikasta asuvien sukulaisten kanssa.

Myös perinteiset tekstiviestit ovat menettäneet asemaansa muiden kommunikaatiomuotojen vallatessa alaa. Tästä syystä opiskelijan kannattaakin miettiä, tarvitseeko paljon minuutteja sisältävää puhepakettia tai kannattaako tekstiviesteistä maksaa erikseen. Puhelinoperaattorit ovat kuitenkin huomanneet tämän netin suuntaan liikkuvan trendin ja sen, ettei puheluiden ja tekstiviestien hinnoilla kilpailla enää etenkään nuorison ostohalukkuudesta.

Useat puhelinliittymät opiskelijoille sisältävätkin jo valmiiksi rajattoman määrän puheluita ja tekstiviestejä. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, miten puhelut ja tekstiviestit on liittymätarjouksessa hinnoiteltu ja miettiä, miten paljon niitä oikeasti tulee käytettyä. Se, missä eri liittymien ja myös saman operaattorin eri pakettien välillä on nykyään eniten eroa, on nettiyhteys. Nettiä käytetään jatkuvasti niin kommunikointiin kuin tiedon etsintäänkin, ja harva enää tulee toimeen ilman jatkuvasti mukana kulkevaa nettiyhteyttä. Sieltä tarkistetaan niin julkisen liikenteen aikataulut kuin tulevien kurssien ohjelmat ja tarvittavat oppimateriaalitkin.

Mitä ottaa huomioon opiskelijaliittymää valittaessa?

Vaikka puhelinliittymääkin tarvitaan edelleen, suurempi kysymys on kuitenkin nettiyhteyden ominaisuuksien valinta. Jälleen kannattaa lähteä siitä, miten paljon nettiä tulee käytettyä. Tuleeko enimmäkseen käytettyä oppilaitoksen tai asuntolan langatonta nettiä vai tarvitaanko mobiilinettiä vapaa-ajan käytön lisäksi myös opiskeluun?

Paras nettiliittymä opiskelijalle on sellainen, jossa ei tule maksettua turhasta, mutta joka toimii moitteettomasti silloin, kun sitä tarvitaan. Tärkeintä on, että netti toimii tarpeeksi nopeasti. Etenkin jos opiskelija käyttää paljon dataa, kannattaa hankkia liittymä, joka siirtää sitä tarpeeksi nopeasti. Suurten tiedostojen, kuten videoiden, lataaminen saattaa viedä turhan paljon aikaa ja hermoja liian hitaalla nettiyhteydellä.

Vaikka opiskelija käyttäisikin suurimmaksi osaksi pelkkää mobiiliyhteyttä, ei sen silti tarvitse olla välttämättä huippunopea. Se, miten nopean nettiyhteyden opiskelija tarvitsee, riippuu siitä, kuinka monella laitteella nettiä käytetään samanaikaisesti ja miten suuria tiedostoja siirrellään. Opiskeluun riittää tavallisesti hieman hitaampikin yhteys, kun taas usein vapaa-ajan tarkoituksiin saatetaan tarvita hieman nopeampaa liittymää.

Suurin osa elokuvista, sarjoista ja urheilusta katsotaan nyky√§√§n erilaisten striimauspalveluiden kautta. Viihdenautintokaan ei yksin√§√§n vaadi mahdottoman nopeaa yhteytt√§, sill√§ yleens√§ 6 Mb/s:n nopeus riitt√§√§ vaikka elokuvan katseluun. Kannattaa muistaa, ett√§ netti√§ tarvitaan usein p√§√§llekk√§in eri toimintoihin, jolloin my√∂s nopeutta tarvitaan enemm√§n. Jos samanaikaisesti kuunnellaan musiikkia, pelataan, ladataan tiedostoja ja k√§ytet√§√§n √§lylaitteita, saattaa opiskelijallakin olla tarvetta hieman nopeammalle yhteydelle. Yleens√§ kuitenkin 50‚Äď100 Mb/s on jo enemm√§n kuin riitt√§v√§ l√§hes mihin tahansa tarpeeseen.

Kuinka säästää rahaa opiskelijan puhelinliittymässä?

Millainen puhelinliittymä opiskelijalle riittää? Hieman edullisemman vaihtoehdon voi valita silloin, kun puhelinta käytetään vain perustoimintojen käyttämiseen sekä kevyeen nettisurffailuun. Useimpien opiskelijoiden on mahdollista hoitaa opintoihinsa liittyvät työt koulun tai opiston nettiliittymää käyttämällä, jolloin omaan käyttöön saattaa riittää edullisempi vaihtoehto.

Jos opiskelija asuu kotona ja käyttää kodin nettiä vapaa-ajallaan, puhelinliittymässä voi hyvällä mielin säästää hieman rahaa. Tällöinhän puheluiden ja tekstiviestien lisäksi puhelinta käytetään vain kodin tai koulun ulkopuolella tarvittavaan nettikäyttöön. Joillain operaattoreilla on tarjolla myös puhelinliittymän opiskelija-alennus tai yleisemmin kaikkia nuoria koskeva puhelinliittymätarjous. Esimerkiksi Telia tarjoaa kaikille alle 28-vuotiaille tarjoushintaista puhelinliittymää, johon voit valita tarpeesi mukaan erilaisia ominaisuuksia.

Paras puhelinliittymä opiskelijalle

Juuri itsellesi sopivimman liittymän löydät, kun teet hieman taustatyötä ja vertailet eri liittymien ominaisuuksia ja hintoja keskenään. Mieti, missä ja milloin liittymää käytät ja ota myös huomioon se, tuletko puhumisen ja tekstiviestien lisäksi käyttämään puhelimesi liittymällä myös useita nettiä tarvitsevia ohjelmia ja laitteita. Jaatko mahdollisesti liittymääsi myös vaikka kämppäkavereidesi tai tyttö- tai poikaystäväsi käyttöön? Nettiliittymää vertaillessa pitää muistaa, että ilmoitetut nopeudet ovat yleensä maksiminopeuksia ja todellinen nopeus saattaa vaihdella melko paljonkin. Tästä syystä kannattaakin valita hieman nopeampi yhteys.

1.

Halvin rajaton 5g nettiliittymä

Moi Mobiilin 5G liittym√§ 400Mbit. 19‚ā¨kk. Ei m√§√§r√§aikaisuutta. Ei avausmaksua.

2.

400 Mbit/s 5G netti rajattomalla datalla

Alennettu hinta 31,99‚ā¨/kk + avausmaksu 6,90‚ā¨. Ei m√§√§r√§aikaa.

3.

DNA:n suosituin liittymä

Hinta 36,99‚ā¨/kk + avausmaksu 6,90‚ā¨. Tarjous voimassa ensimm√§iset 12kk. Ei m√§√§r√§aikaisuutta.

4.

Telia Rajaton 200M erikoistarjous

Telia tarjoaa nyt erityistarjouksena rajattoman 200M 4G netillä varustetun liittymänsä. Tarjolla myös Telia 300M ja 450M lisänopeudet muutaman euron lisämaksusta!

Halvin puhelinliittymä opiskelijalle taitaa tällä hetkellä olla Moi-operaattorin tarjoama, jonka saat halvimmillaan vain muutamalla eurolla kuukaudessa. Kannattaa kuitenkin vertailla eri operaattoreiden tarjouksia, sillä aina kaikkein halvin ei täytä kaikkia omia vaatimuksia.

Edullisin puhelinliittymä tarjous opiskelijalle saattaakin lisämaksujen vuoksi tulla jotain toista operaattoria kalliimmaksi. Tutustu myös eri liittymien ehtoihin. Pitääkö tarjousliittymään sitoutua pitkäksi aikaa? Opiskelijan elämä on muutoksia pullollaan, joten saattaa olla hankalaa nähdä vielä kovinkaan pitkälle tulevaisuuteen.