Liittymä termien 101

Jotta liittymän valinta ei jää kiinni siitä, että ei tiedä mitä tietyt sanat tarkoittavat me Halvinliittyma.com:lla loimme sanaston mistä voit tarkistaa mitä tietty termi tarkoittaa. Tulevaisuudessa liittymän valinta ei jää kiinni tuntemattomien sanojen takia. 

Datakatto

Datakatolla tarkoitetaan sitä, että tietyn pisteen jälkeen netin nopeus hidastuu huomattavasti ja/tai jokaiselta alkavalta megabitiltä laskutetaan lisämaksu. Datakaton täyttymistä voi ehkäistä liittymällä WiFi-verkkoon aina kun mahdollista. 2020-luvulla moneen liittymään kuuluu rajaton netti, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi datakaton täyttymisestä, jos omistat rajattoman nettipaketin.

Datapaketti 

Datapaketti määrittää sen mitä liittymään kuuluu. Onko liittymässä rajaton netti vai datakatollinen netti? Netin nopeus, viestien- ja puheluiden hinta. Viestit ja puhelut voidaan hinnoitella per viesti/minuutti, mutta ne voivat myös olla rajattomia. Riippuen käyttötarpeesta kannattaa katsoa mitä omaan datapakettiisi kuuluu, jotta et maksa turhasta. Halvinliittyma.com sivulla voit helposti vertailla eri liittymiä keskenään ja valita itsellesi sopivan datapaketin. 

Hybridilaajakaista 

Hybridilaajakaista tarjoaa kiinteän liittymän vakauden ja 4G netin nopeuden. Kiinteä nettiliittymä saa lisää vauhtia 4G netin nopeudesta niin lähetys- kuin latausnopeuteen. Jos asut kaupungissa, voi olla, että hybridilaajakaistasta on sinulle hyötyä. Muussa tapauksessa hybridilaajakaista voi olla turha hankinta.

Megabitti

Yksi internetnopeuksien määritteistä. Jos liittymäsi Internet-yhteyden nopeus on 1 megabitti sekunnissa, se tarkoittaa sitä, että se siirtää miljoona merkkiä sekunnissa. Esimerkiksi YouTube videon katseluun suositellaan netin nopeudeksi vähintään 5 megabitin nettiä Netflixin katseluun 25 megabitin nettiä.

Mobiilidata

Mobiilidata tarkoittaa datan määrää, joka kuuluu liittymäsi pakettiin. Jos mobiilidatan määrä ylittää datakaton, sinulle saattaa tulla ylimääräinen lasku yli käytetystä datasta. Operaattorit myyvät rajattomia nettipaketteja puhelimiin, jolloin sinun ei tarvitse huolehtia siitä, milloin olet käyttänyt mobiilidataa liikaa. Ulkomailla ollessa kannattaa puhelimesta laittaa mobiilidata pois päältä, jolloin yllätys laskuilta säästytään. Riippuen siitä missä päin maailmaa matkustat, kannattaa tarkistaa kuuluuko liittymääsi esimerkiksi rajaton netti myös Baltian maissa. Halvinliittyma.com sivulla vertailet helposti missä päin maailmaa mitäkin liittymää voi käyttää ilman lisämaksuja. 

Mobiililaajakaista

Mobiililaajakaista tarkoittaa nettiyhteyttä, joka toimii missä ikinä oletkin. Mobiililaajakaista toimii missä vain mobiililaitteessa, kuten tabletissa, riistakamerassa ja puhelimessa. Tänä päivänä puhelinliittymiin kuuluu melkein automaattisesti mobiililaajakaista. Yksinkertaisesti mobiililaajakaista on hienompi nimitys mobiililaitteessa toimivalle nettiyhteydelle. 

Modeemi

Modeemi on laite, jolla saa laajakaistaliittymän käyttöön. Modeemilla voi jakaa Internet-yhteyden eri laitteisiin langattomasti tai johdolla.

Nettiliittymä

Nettiliittymällä tarkoitetaan yleensä kotiin tulevaa kiinteää nettiä. Kotiin tulevasta nettiyhteydestä voidaan puhua myös laajakaistaliittymänä. Ennen kuin hankit kotiisi nettiliittymän sinun kannattaa selvittää mitä laajakaistatekniikoita on saatavilla osoitteeseesi. Eri laajakaistatyyppejä on hybridi, valokuitu, kaapeli, 5G ja mobiili.

Reititin 

Reititin on laite, joka yhdistää tietoverkkoja. Sen tehtävä on välittää tietoa tietoverkon eri osien välillä. Tässä tapauksessa esimerkiksi langatonta nettiyhteyttä, WiFi, kodin eri laitteisiin kuten älykello, TV, tietokone ja puhelin. Verkkoon liitettävien laitteiden määrän kasvaessa on hyvä kiinnittää huomiota myös reitittimen tehoon ja kykyyn olla yhteydessä moniin laitteisiin samanaikaisesti. 

Valokuitu

Valokuitu on ohutta lasia tai muovia, joka johtaa valoa. Sen tarkoitus on siirtää informaatiota kuitukaapelissa valon nopeudella. Yleensä valokuitukaapelit kaivetaan maan alle, jotta sää olosuhteet tai muut yhteydet eivät häiritse sen toimintaa. Valokuidun ansiosta kaikki talouden henkilöt voivat käyttää eri palveluita yhtä aikaa ilman ongelmia ja viiveitä. Valokuidun muita hyviä puolia on lähes rajaton tiedonsiirtokapasiteetti ja suurten tiedostojen jakaminen ilman turhaa odottelua. Myös älykodin hallinta, kuten lämmitys ja turvapalvelut onnistuu valokuidun ansiosta. Tiesitkö, että valokuituverkko lisää kiinteistösi arvoa?